SETHERIAL – nordisk kompetent blackmetal

Setherial – nordisk kompetent blackmetal.

Bandets album har både risats och rosats i mediala kanaler. Men det verkar inte ha berört bandet nämnvärt, som utan pardon fortsätter skapa musik från helvetets nattsvarta domäner med stenhård determination. Med den senaste framavlade monstroösa epiteten – EKPYROSIS i bagagaget, hamnar betydligt större blackmetalakter lite i skymundan. SETHERIAL är starkare än någonsin!

bandets infernaliske frontfigur – INFAUSTUS delar med sig en uns av sin bastanta opinion.

En rad svenska band har deltagit i diverse svenska musiktävlingar. Om Setherial skulle bli tillfrågade, vilket skulle ni välja?

Infaustus – Vi kommer aldrig, under några som helst omständigheter, att medverka i något dylikt.

Låt oss ponera att Setherial skulle bildas idag. Vilka musiker skulle vara kvalificerade att platsa som medlemmar? På vilken position?

Infaustus – En bra fråga som egentligen är omöjlig att svara på. De flesta av oss behärskar mer än ett instrument vilket har märkts genom årens lopp då vi ändrat positioner i bandet. Det är egentligen inte en fråga om vilken position vi passar bäst på utan snarare den position vi känner att vi kan bidra mest med för stunden. Spelar man samma instrument år ut och år in kan man tappa gnistan efter ett tag så då kan det vara lämpligt med en rotation i ledet. Det har kommit och gått skickliga musiker i Setherial sedan 1993 men ibland räcker det inte att bara vara duglig på sitt instrument. Man måste ha rätt inställning och dedikation.

Så ni är nöjda med den sättning som är?

Infaustus – Den nuvarande sättningen känns stabil. Det enda kruxet är egentligen livespelningar då vi bara har en gitarrist men det har fungerat bra än så länge. Vi får se om vi tar in en sessiongitarrist på kommande turnéer. Ska sanningen fram så är det befriande att vara så få som möjligt i bandet. Mer folk innebär bara mer problem. Något som kanske syns på den smärre armé av individer som kommit och gått i Setherial genom åren.

Har ni någon favoritillustratör som komponerat era album-covers?

Infaustus Necrolord är duktig, men omslaget han gjorde till “Endtime Divine” passade oss inte alls. Kris är bra han med. Jobbet han gjorde på “Death Triumphant” passade konceptet för den plattan, men jag är tveksam om vi kommer att använda honom igen. Bartosz som skapade omslaget till “Ekpyrosis” är även han skicklig, men jag tvivlar på att vi kommer att låta honom göra ännu ett omslag åt oss. Med 99 % säkerhet kommer nästa skivomslag att vara egenproducerat. Själv är bäste dräng.

Vilken albumcoverart har ni varit mest nöjd med?

Infaustus – Personligen tycker jag att omslaget till “Nord” är klart snyggast. Både originalet och återutgåvan. Enkla omslag som förmedlar albumets atmosfär på ett passande sätt.

Bästa låten på Ekpyrosis?

Infaustus – Det beror lite på humöret men “Enemy of Creation” är den låt jag blev mest nöjd över.

Jag har undrat lite över benämningen “Setherial”. Varifrån härstammar det? Betydelse?

Infaustus – Det är ett namn skapat av oss, för oss.

Vid sidan om bandet har några av bandets medlemmar gjort gästinsatser på bl.a Divine Codex.. Om ni blev tillfrågade, vilket band skulle vara det ultimata få gästspela/sjunga i.

Infaustus – Om man blir tillfrågad att medverka på något som är musikaliskt tilltalande samt att man kan känna att ens bidrag lyfter slutresultatet spelar det ingen roll om det är ett känt eller okänt band. Jag har ingen barndomsdröm att få medverka på en skiva med en konstellation jag uppskattade när jag var yngre. Hur de andra medlemmarna tycker och tänker angående drömprojekt har jag ingen aning om. Det är inget vi brukar diskutera.

Var hämtas  inspirationen ifrån?

Infaustus – Inspirationen kommer när man minst anar det. Ibland kan man snappa upp något när man läser en bok, lyssnar på musik eller ser en film. Ibland dyker det upp en idé i huvudet precis innan man somnar eller när man är ute i vildmarken. Det finns ingen fast situation som garanterat ger en inspiration utan den dyker som sagt upp när man minst anar det.

När ni varit ute på turné /spelningar, har det funnits tillfällen då ni glömt nån textrad, riff etc?

Infaustus – Det händer då som då att man missar något ord eller att man slirar på instrumenten. Det händer alla. Däremot har vi aldrig kommit bort oss så att publiken har märkt någonting. Rent tekniskt strul som att mikrofonerna skär ihop eller att kaggeskinnet går sönder kan man inte råda över. Samma sak gäller utvecklingsstörda ljudtekniker som inte kan hantera sin egen utrustning. Oftast blir banden beskyllda för att det var dåligt ljud men fokus borde riktas åt kretinen som står bakom mixerbordet istället. När man ute och turnerar och inte har möjlighet att ha med sig en egen ljudtekniker är det totalt lotto när man kommer till en ny klubb. Extrem musik har funnits i alldeles för många år för att det ska vara OK att ljudet ofta är under all kritik. Själv har jag nästan slutat att gå på spelningar av den anledningen. Det finns inget nöje i att betala pengar för att se ett uppträdande och ljudbilden låter som ett distat vattenfall.

Setherial har med låten Inno A Satana” på Emperor-tribute albumet, The Essence of Icon E. Varför valde ni den låten?

Infaustus – Vi diskuterade först att spela in en version av “Loss and curse of reverence“, men då Kraath inte hade någon personlig koppling till den låten blev det “Inno a Satana” istället. Det är en klassisk låt och personligen hade jag hellre valt ett annat musikstycke som folk inte har lika starka kopplingar till, men jag tror att slutresultatet kommer att tilltala även den mest inskränkta puristen. Vår version är väldigt trogen originalet, vi repade till och med in BPM-sänkningen under mittenpartiet.

Om Setherial en dag skulle splittras, skulle det då bli aktuellt med en Setherial tribute?

Infaustus – Det är inte upp till oss om andra band vill spela in en tributskiva.

Både Dark Funeral och Devian har haft merch model contests.. Skulle ni utlysa en sådan tävling?

Infaustus – Det ligger inte i vårt intresse att ha lättklädda sydamerikaner utspökade i våra tröjor bara för att locka folk att köpa vår merchandise.

Svart på vitt:

Condoleezza Rice eller Adolf Hitler?

Infaustus – Det var en minst sagt märklig fråga. Jag svarar “pass” på den.

Julia Roberts eller Jennifer Aniston?

Infaustus – Andrej Romanovitj Tjikatilo.

Vanessa Paradis eller Paris Hilton?

Infaustus – Eusebius Pieydagnelle.

Gordon Ramsay eller Per Moberg?

Infaustus – Joseph Vacher.

Afrika eller klippiga bergen?

Infaustus – Tveklöst alternativ två, klippiga bergen.

Alaska eller Australien?

Infaustus – Australien har jag aldrig besökt så jag väljer det alternativet.

Tack Infaustus för att du tog dig tid för denna intervju. Må de svarta vindarna vina över dig till de australienska vilda landskapen en dag.

www.setherial.com

www.myspace.com/setherialsweden

www.youtube.com/setherialhorde

www.facebook.com/setherialsweden

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: