NECROPHOBIC interview!! (in swedish)

Från starten 1989 har Necrophobics vision varit att ge världen ett band som skapade ohelig dödsmetal. Till skillnad från många andra band vid denna tidpunkt influerades Necrophobic av andra influenser och fokuserade mer på att skapa ett mycket mörkare och mer ondskefullt ljud. Inledningsvis kom influenserna från bla Morbid Angel, Slayer och Bathory..
Joakim Sterner- trummis och en av originalmedlemmarna trasslar ut härvan..


 
Har ni samma influenser idag som ni hade 1989?
– Till viss del. Det är ju ändå det man inspirerades av när vi startade som format bandet till det vi gör idag. Idag vet vi ju hur vi låter och hur vi gör för att låta så. Vi har hittat vårt sätt och vårt sound. Vi är ju självklart inte lika influerade idag som när vi startade pga det jag nyss sa, men dom gamla influenserna ligger ju som en stark grund. De banden som betydde mycket för oss var Slayer, Bathory, Morbid Angel, både musikaliskt och image-mässigt. Sedan fanns det ju mer band såklart, men dessa 3 var dom som verkligen betydde något.

Necrophobic är ett av de band som existerat längst och har uppnått vad man kan kalla kultstatus.Vad tror du är den mest bidragande faktorn till detta?
– Det har ju förmodligen med att göra att, såsom du säger, vi existerat så pass länge och har spelat samma stil/typ av musik hela tiden. Folk känner då såklart att det vi gör är på riktigt.
Berätta gärna lite om videon Revelation 666 (som jag tycker är utomordentligt grym!)…
– Kul att du gillar den. Den har ju fått lite varierad kritik. Vi försökte jobba med ett bakifrån-ljus genomgående i videon. Det är svårt, må jag säga. Vi känner idag att låtvalet kanske inte var så klokt, då låten är upp mot 7 minuter lång och eftersom det inte är nån story i videon, kan den bli något långdragen. Jag tycker dock att den håller hög klass, men skiljer sig enormt mot vad vi gjorde på “Blinded by Light, Enlightened By Darkness”-videon, som hade ett helt annorlunda upplägg. Med den skapade debatt och uppmärksamhet, både på gott och ont, kan man säga.
Vilken låt skulle ni valt om ni skulle spelat in en officiell video idag?
Svårt att säga, eftersom dom flesta låtarna på “Death to All” är lite av det längre slaget. Man kan ju inte bara ta den kortaste och göra
en video på den, bara för att den är kortast. Vi valde ju “Revelation 666”. eftersom vi kände att den var mest lämpad. Men som jag sa, videon har ju inte direkt nån story…

Ni kommer återutge era 4 första album under 2011..blir det nån form av best of? Typ som Satanic Blasphemies..Apropå Satanic Blasphemies..Det albumet låter lite annorlunda än det specifika Necrophobic-soundet.
– Nej, det blir ingen “Best of”. Vi tycker bara det är bra att våra gamla plattor finns tillgängliga igen. De har inte gått att köpa sedan 2003, tror jag, så ni som inte har någon av dom 4 första plattorna gör klokt i att se till att inte missa dem den här gången. Alla plattor kommer både som CD och LP.Självklart låter “Satanic Blasphemies” lite speciellt och annorlunda. Den innehåller ju allt vårt tidiga material, allt som vi spelade in innan första plattan. Det är ju från vårt första trevande försök att spela in vår musik till det att vi mer eller mindre hittat starten på vårt sound vi har utvecklat till idag. Det är ju demo-inspelningar det handlar om.

Förutom re-releaserna..kan man vänta ett nytt studioalbum?
– Ja, det kan man, men någon tid för ett nytt släpp är inte bestämt.
Om du fick chansen träffa en historisk person. Vem skulle det vara, och varför?
– Det skulle vara grymt coolt att hänga med Jim Morrison. Vara med på hans “utflykter” och vara kreativ tillsammans med honom.
Liksom så många andra branscher, är musikindustrin/branschen i förändring. Hur tror du den kommer se ut i framtiden?
-: Tyvärr kommer det fysiska ersättas med det digitala. Alltså, fler och fler kommer att köpa musik digitalt och gå miste om konsten vi lägger ner på utformingen av konvolut, booklets och allt det där. Jag har i dagsläget svårt att se hur det kommer att ersättas. Det konstnärliga sättet att paketera produkten.
Bästa albumsläppen genom tiderna?
Iron Maiden – The Number of the Beast, Bathory – Under the Sign of the Black Mark
Slayer – Reign in Blood, Morbid Angel – Altars of Madness
Entombed – Left Hand Path

Turnéplaner?
– Vi ligger lite lågt på den fronten just nu.
Bäst/sämsta spelställe?
– Det går inte att direkt peka på nåt som är bäst, respektive sämst. Ett bra ställe är ställen med bra organisation som ger det där lilla extra åt oss artister. Ser till att vi har det bra och lyssnar på oss om det skulle vara något. Det finns ju ställen man spelat på då “personalen” på spelstället behandlar oss som boskap och ger oss praktiskt taget ingenting. Ett rum utan belysning, typ och nån jävla överkokt pasta med endast tomatpuré som ingrediens. Jävligt glassigt, hahaha.
Ett bra ställe att spela på är Norrlandsoperan (House of Metal – Umeå). Där är det bra överallt, från loge och catering, till scen och publik. Motsvarigheten till det utomlands skulle vara Planet Music i Wien, Österrike.
Ett dåligt ställe är helt klart Frontline i Gent, Belgien. Dålig mat, rutten loge utan ljus och soppig publik.
 
www.necrophobic.net
www.myspace.com/necrophobic

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: