MORT

Bandet Mort fick jag höra talas om för inte allför länge sedan. Stockholmsbandet bildades 2005 och 2006 utkom fullängdaren Til Death Do Us Part.

Det är väl nu mest lägligt lämna plats åt vokalisten  Andreas Stahre.

 Hur började hela storyn med Mort?

– Allting började för många år sedan när en gammal vän och jag satt och rökte på balkongen, vi pratade om blackmetal i allmänhet och att den stilen mer eller mindre stått stilla i utvecklingen. Vi ville skapa någonting nytt som ingen hade hört förut och då kom idén om att blanda in indutri-musik. Låtarnas uppbyggnad skulle ha samma uppbyggnad som dagens industri-låtar och även mycket industri-ljud. Men ändå med blackmetal-gitarrer och sång.
Ingenting hände just då och vi fortsatte att spela med olika band till höger och vänster tills jag en dag tröttnade på band som inte hade något direkt mål, ingen vilja att komma någon vart och där bandmedlemmarna drog åt olika håll. Jag startade då mitt eget projekt MORT där jag stod för allt och grund-idén var densamma som vi pratat om på balkongen många år tidigare. Några demo-låtar spelades in, skickades runt och blev uppmärksammad av radiostationer i USA och Sydamerika. Responsen blev tillräckligt stor för att jag skulle satsa helt och hållet på projektet och första skivan skrevs klart och spelades in.

Ni kör onekligen på lite udda stil med industriell blackmetal..
Vilka influenser spelar mest roll?

– De främsta influenserna till projektet har alltid varit industribanden Wumpscut och Velvet Acid Christ, blackmetalband som Dark Funeral och Dimmu Borgir men även band som The Doors har stått för en stor del av inspirationen.

 Största inspirationskälla?

– Döden

Om du fick chansen träffa en historisk person. Vem skulle det bli & varför?

– Oj, det är svårt för det finns många personer genom tiderna som verkar intressanta, men kanske att jag skulle gärna vilja svinga några kalla med Jim Morrison.

 Din syn på musiklivet? lokalt,regionalt globalt?

– Musiklivet är hårt, det är svårt att slå sig  fram i ett land där varenda kotte har fyra egna band. Folk är mättade med musik och det blir svårt att sticka ut. Det spelar redan liveband på alla uteställen varje helg och även på vardagar så folk går inte ut för att se live-musik längre på samma sätt som folk gjorde förr även om det finns mycket bra musik nuförtiden.

Har du nån gång känt att du skulle vilja lägga av med det du sysslar med nu och göra nåt helt annat? I såfall vad?

– Om du menar att lägga av med musiken så nej, musiken är mitt liv. Men om du menar rent allmänt så skulle jag gärna vilja satsa heltid på musiken. Men då branschen ser ut som den gör idag och med tanke på att jag spelar i en väldigt snäv gengre så är det svårt att få till det. Så man får nog snällt gå till sitt vanliga jobb ett tag till under dagarna så man har råd att satsa på musiken om kvällarna! 😉

 Politisk ståndpunkt?  – Har ingen

Religion?      – Nej

 Husdjur? hund/kattmänniska? Annat?

– Jag har en ondskefull… ehmm, majsorm… haha, nä den är jättesnäll!

 Favorit dryck?

– Black Grouse eller is-the om kvällarna och Coca Cola eller vatten om dagarna

De 5 bästa albumen?

Dark Funeral – Diabolis Interium
Kovenant – Animatronik
The Doors – The Doors 1967
Dimmu Borgir – Death Cult Armageddon
Blood Red Throne – Affiliated With The Suffering

 Bästa konsertminnet?

– Det var nog första gången jag såg Arch Enemy på Gates of Metal tror jag det var. Fan, den tjejen har större och hårigare ballar än dom flesta killar jag känner!

Bästa filmen?

Ju-on (den japanska versionen)

 Vad är på gång 2011?

– Vi spelar nu den 19:e Mars på Eargazm i Upplands Väsby. Annars så håller vi på för fullt och spelar in en massa inför kommande release. Vi söker även spelningar överallt där vi kan spela.

Den MORT iska line-upen:

MORT” Andreas Stahre – lead vocals, guitar
Johan Klevenskog – backing vocals, bass
Nicke Olsson – drums

www.myspace.com/mortonline

One Response to “MORT”

  1. […] Sdw666 Metal Life « MORT […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: