Kryptiskt dösnack med Chaossworn..

 Första gången jag hörde talas om Chaossworn var när bandet hette Cryptic Death och ännu osignade ingick i line-upen på Nordic Rage Metal Festival 2008..

När bandet bildades 2004, gick det under namnet Cryptic Death. Sedan ett år tillbaka är det Chaossworn man ska lystra efter.Vad föranledde namnbytet? Har er musikstil påverkats i och med detta?

Niklas – Vi kände att namnet inte riktigt passade oss med den sättningen vi har nu. Sedan finns det ett amerikanskt band, vilka mailade oss och sa att de heter Cryptic Death. Så vi tänkte att det är lika att bara byta namn.Därav namnbyte till CHAOSSWORN.

Janne – Musiken har utvecklats lite grann åt ett annat håll de senaste åren. Fler progressiva element än tidigare har letat sig in i låtarna, plus att struktur- och arrangeringsarbetet sker på ett annorlunda sätt. Själva namnbytet var en del av utvecklingen mot målet, som är att ha allt vad gäller bandet, musik, texter, bandnamn, logo etc i symbios, så att budskapet inte blir för splittrat.

Chaossworn ligger numer på Abyss records..
Niklas:
  Ja. Abyss Records är ett litet indiebolag från USA.Efter att vi hade mastrat skivan hos Dan Swanö tipsade han ägaren om oss.Än så länge har det mesta fungerat, förutom distributionen i Sverige. På vilket vis är den bristfällig?

Andreas-Distribution via de stora drakarna, Ginza osv, saknas. Det är väldigt dyrt för undergroundbolag att ta sig in i kartellen som distribuerar till de stora. Förhoppningsvis löser det sig i framtiden. Det är, tyvärr, ganska betydelsefullt att bandets plattor finns hos de största handlarna.

Vad är i görningen just nu?

Niklas:  Vi håller på och repar inför en fullängdare som ska påbörjas inspelning av i höst! Vi får se ifall vi släpper den genom Abyss Records. Men materialet är lovande och folk som gillar oss, lär inte bli besvikna! 

Andreas – Jo, fullängdare blir det. I nuläget finns material för flera LP redan, så det blir ju till att gallra och sortera nu. Vissa låtar passar ihop bättre än andra i kontext o feeling. Vi är ett ganska eklektiskt band, så skivan kommer att avspegla detta. Death metal Led Zeppelin, liksom.

Er nuvarande logotyp ser lite annorlunda ut..

Janne: Ofta används en åtta-uddad stjärna, med pilar vid uddspetsarna, till att symbolisera Kaos; med pilar åt alla håll för att markera att alla riktningar är möjliga. Det finns inga begränsningar. Vi ville spinna vidare på idén, och skapade då en
virvel (motsols så klart, som en liten detaljsymbol för kompromisslöshet) med åtta uddar. Faktum är att virveln är en förbättrad version av den ursprungliga Kaosstjärnan, då den lägger till en dimension och inte bara sprider virveln ut sitt kaos ur kärnan genom viggarna – den suger även in allt i sitt nav. Denna symbol är vår logo. Bandnamnet i det stilrena och enkla typsnittet endast kompletterar loggan med ytterligare intressant information.

Andreas– En logotyp som inte är baserad på text eller bokstäver är stark. Den är primal, ungefär som hieroglyfer eller hällristningar. Kolla på det kristna korset. Istället för att jalla christbashing i vers och refräng vänder man fanskapet upp och ner och åstadkommer direkt förmedlande av budskapet!

Om ni fick chansen träffa en historisk person. Vem skulle det bli & varför?

Janne  Jag skulle nog vilja sätta mig ner med J.S. Bach, jamma/improvisera med tupéteutonen och sedan diskutera komposition, arrangemang, stämföring, arbetsdisciplin, inspiration, motivation och kreativitet, för att få svar på hur i helvete han lyckats skapa ett otal mästerverk. Bachs musik är särdeles speciellt, då i princip alla tycker om den. Den är även oftast matematiskt perfekt och fulländad på samma sätt som det mesta i naturen, d v s följer det gyllene snittet plus att det finns en symmetri som blotta ögat/örat har svårt att uppfatta. Huruvida han tänkte på allt detta, eller om det bara kom till honom helt naturligt är den stora frågan. Den nyinförskaffade kunskapen skulle jag givetvis omsätta i praktiken med nya låtar till Chaossworn.
Andreas – Haha finns många att välja på. Skulle gärna träffa mig själv för 20 år sen, och ge mig en lista på alla jävla skivor som kommer bli extremt värdefulla i framtiden. Sedan skulle jag införskaffa dessa skivor,så jag kan sälja dem dyrt på Ebay. Skämt åsido, eftersom jag varit insnöad.. Shackleton, som varit på upptäcktsfärder i polartrakterna på senare tid är väl ett hyfsat val. Killen seglade över hundra mil i en liten jolle tvärs över Södra Ishavet- planetens vansinnigaste vatten. Enough said.

Vad är bandets uppfattning om musiklivet?Både på lokal,regional & global nivå?

Niklas – Rätt så jävla dött! Jag vet inte om det beror på dålig PR, eller om folk är bara för lata att ta sig till spelningar.Vi vill ju helst söderut och utomlands och spela! Andreas – uppslutningen kring gig är väl inte den bästa, men avstånd spelar ju roll. Är det 40 mil att köra är det en annan femma än om man bara behöver åka pendeltåg eller tunnelbana liksom. Problemet idag är väl att man har sådan tillgång till musik att man helt enkelt inte imponeras av lokala akter längre. Det är inte som på sextiotalet när den som kunde slå ett ackord blev instant rockstar och kunde turnera parker och Folkets Hus i länet. Det är väl i och för sig bättre i metal- och hårdrocksgenren än i andra genrer för band i nivå mellan garaget och arenan.

Om ni skulle kunna förutspå trenden..hur tror ni det kommer se ut om typ 10 – 15 år? 100 år?

Niklas  – Nja..det kommer väl bli ungefär samma som nu, skulle jag nog tro!

Andreas – Det är dags att det pruttas fram ett nytt Metallica, Iron Maiden, Judas Priest, eller varför inte ett nytt Kiss nu. Hårdrock är inte immun mot tidens gång liksom.

Har det nån gång känts som om ni skulle vilja lägga av med det ni sysslar med nu och göra nåt helt annat? I såfall vad? 

Niklas – Aldrig!! Det skulle aldrig falla mig in!!

Janne – Vad gäller arbetet så funderar man lite nu och då, men musikmässigt så finns det egentligen inget val – hur klyschigt det än må låta så måste man få utlopp för ens uttryck, och att kunna kanalisera det via metal är för mig livsviktigt. Eller rättare sagt dödsviktigt

Andreas – Kommer man till den punkten är det lika bra att lägga ner.

Och det hoppas jag inte kommer ske på väldigt länge Andreas!

www.myspace.com/chaossworn

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: